Powered By Blogger

вторник, 1 юли 2014 г.

Послание до Випуск 2014 на Национална Априловска гимназия

Здравейте, скъпи априловци и бъдещи колеги, честито дипломиране! За мен е огромна чест да отправя това послание към Вас в този така празничен ден, обещавам Ви, че ще бъда кратък и няма да Ви доскучея!

Днес Вие, ще получите своя документ за завършено средно образование, това е едно щастливо събитие за всички Вас и Вашите учители, което се случва за 139-ти път в историята на Национална Априловска гимназия. Бъдете горди!  Жалко, че малко не Ви е достигнало да бъдете 140-ят юбилеен випуск, но пък и не това е най-важното, макар че вероятно малко биха Ви завишили крайните оценки, ако беше така.  

По време на петте години обучение, Вие сте придобили много знания, някои от Вас повече, други по-малко, устоявали сте на “мъките”, на които всички преподаватели са Ви подлагали, карали сте ги да се гордеят с Вас, да се смеят заедно с Вас, но и сигурен съм не е минало без взаимното късане на нерви. Това са били едни пълноценни години.
През цялото време Вие работихте упорито и успяхте да положите нужните усилия, за да стигнете заслужено до този момент, крайната точка на Вашето средно образование. Честито! Надявам се след време да оцените, че тези години не са минали напразно, а заедно с учителите Ви сте успели да положите една стабилна основа за Вашето бъдеще.
Освен със знания, тук се сдобихте и с нови, скъпи приятели, създадохте весели компании, преживяхте безброй случки, които никога няма да забравите, а някои от Вас срещнаха и любовта. Направете си равносметка за всичко случило Ви се през тези пет години и Ви уверявам, че няма да изпитате съжаление, дано сте ги изживели пълноценно, защото, сами ще се убедите, че клишето - “най-хубавите години са тези в гимназията” , ще се окаже вярно.

Вие винаги ще сте добре дошли в Национална Априловска гимназия, тя винаги ще бъде Ваш дом, а Те - Вашите учители, ще са винаги насреща, ако имате нужда от тях. Бъдете сигурни в това! Пожелавам Ви прекрасно лято, успех в бъдещите начинания и Ви препоръчвам да порастнете по-бързо, да бъдете силни и твърди, защото истинският живот, с който ще се сблъскате съвсем скоро, няма нищо общо с приказката, в която сте живели по време на годините в гимназията.

Специално искам да благодаря на учениците от 12 А клас, класът мечта, на които г-жа Барболова 4 години е била класен ръководител. Благодаря Ви за доброто отношение към нея, защото преди да бъде Ваша класна, тя беше Наша, а заедно с това се превърна и в наш незаменим приятел. Ние винаги ще мислим за нея и ще си я спомняме само и единствено с добро, надявам се и Вие.

Ето и моето послание към Вас:

Спомняйте гимназията и своите учители!
Разчитайте на родителите си, те са единствената Ви опора!
Не забравяйте приятелите си, с някои от тях ще се разделите съвсем скоро!
Усмихвайте се, хем ще сте по-красиви, хем ще ви се случват по-лесно нещата!
Бъдете учтиви и любезни, но бъдете нахални и егоисти!
Помислете за бъдещето си, то е точно зад ъгъла!
Учете езици, без тях ще Ви бъде трудно, но не забравяйте българския език!
Мечтайте смело, защото мечтите се сбъдват, но това зависи изцяло от Вас!
Отчайвайте се, губете надежда, съжалявайте, но после веднага ставайте и продължавайте напред!
Работете постоянно в името на Вашите цели, само така ще ги постигнете!
Препрочетете “Малкият принц” !
Прочетете “Записки по българските въстания” на Захари Стоянов и “Европейски цивилизационен процес” на проф. Георги Димитов.
Искайте да живеете по-добре и не се примирявайте с малко!
Запазете част от детското в сърцата си!
Бъдете добри човеци, а не хора!
Обичайте силно и нежно!
Бъдете себе си!

.
Дерзайте, Випуск 2014!

Константин Костов, 30.06.2014 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар